Annapannapuff

Barnmorska eller barnsjuksköterska?
Är inte det samma sak? Nej! Är det stor skillnad? Ja! 

Jag läser och hör ofta om människor som pratar om sin barnmorska på BVC (fel!) och jag själv får ibland frågor om barns utveckling, eftersom jag ju är barnmorska (också fel). Visst finns det likheter, båda är vidareutbildningar för sjuksköterskor, men när en barnsjuksköterska läser om barns utveckling läser vi barnmorskor om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Bra att veta är att båda läser amning i vidareutbildningen! 
Barnsjuksköterskor träffar du oftast på BVC, på en barnläkarmottagning eller på en barnavdelning på sjukhus. Barnmorskor hittas säkrast på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning eller en gynekologisk mottagning eller på sjukhus, närmare bestämt på förlossningen och/eller BB. Det finns också arbetsplatser där du kan hitta både barnmorskor och barnsjuksköterskor, till exempel på neonatalen (avdelning för förtidigt födda). 

(null)
Vi barnmorskor har en egen yrkesoganisation och har nu i höst tagit första steget mot ett eget fackförbund! 

Barnmorska är en skyddad yrkestitel och endast den som innehar legitimation får använda titeln och utöva yrket. Barnsjuksköterska är inte en skyddad yrkestitel (det är däremot sjuksköterska), vilket gör att en sjuksköterska som jobbar på en barnavdelning kan kalla sig barnsjuksköterska utan att faktiskt ha gått vidareutbildningen. 

- Vill du prata graviditet, förlossning eller preventivmedel? Välj en barnmorska! 
- Undrar du något om vaccinationsprogrammet eller vill fråga om prickarna ditt lilla barn har runt munnen? Välj en barnsjuksköterska!