Annapannapuff ❤️ lekar

Jag älskar lekar och är självutnämnd lekledare så ofta jag får chansen!

Igår kväll var det kalasdags och mamma hade bett mig ordna en 5-kamp som passade alla. Den äldste deltagaren var min far som fyllde 75 år tidigare i veckan, den yngste min systerson som är 7 år. Däremellan återfanns det mesta, från rätt vältränade individer till några med rygg- och knäproblematik.

Här är min 5-kamp för alla: 

1. Klädstafett. Här behövs en stor jacka, en mössa, en halsduk och ett par vantar till samtliga lag. Deltagarna får sedan klä på sig allt och springa/lufsa en kortare runda för att sedan kasta av sig allt till nästa deltagare. Här gäller regeln att samtliga plagg ska nudda marken innan de hamnar på nästa deltagare. Att hjälpa varandra med påklädning är tillåtet. Här demonstrerar min mamma hur roligt det kan se ut: 

 
2. Den vandrande apelsinen. Här behövs en apelsin per lag och den sätts under hakan på deltagare nummer ett. Inga händer får användas, utan deltagare två hämtar apelsinen från deltagare ett genom att ta tag i den med sin haka, apelsinen vandrar sedan från haka till haka. (Den här grenen är svår att genomföra utan just apelsiner och fick igår utgå eftersom jag glömt apelsinerna på annan ort. En fyrkamp var född, hux flux:)!) 

3. Bollar i ring. Här börjar alltid de bolltokiga jubla och applådera, men inte så länge:). Bollarna ska kastas i en ring som jag gör av hopprep eller rockring framför alla lagen, men de ska kastas med ryggen mot ringen. Jag använder bocciaklot i plast, de är inte så känsliga för vind och studsar inte så långt. Endast bollar som stannar i ringen ger poäng.

4. Ägg på sked. Koka äggen innan, annars blir det lätt kletigt. Lagen springer, en och en, med ett ägg på en sked. Inga fingrar får nudda ägget! Potatis fungerar lika bra, men koka inte dem:)! 

5. Skattjakt. Min favoritgren, som ofta återfinns i mina mångkamper. I årets upplaga fick lagen varsin hink och en lista på fem saker som skulle samlas in. Tiden var satt till 10 minuter och allt bedömdes, estetik, snabbhet, påhittighet och laganda. På listan fanns: "något svart", "något som liknar en stjärna", "tre likadana", "något som är längre än 150 cm" och "en muta till domaren". Det sista var ett smart drag, jag fick allt från drinkar och blommor till kramar:). 

Bra att ha utöver rekvisitan beskriven ovan: Papper och penna för poängräkning, koner, visselpipa till domaren, priser och en utslagsgren. (Som utslagsgren tog jag med några trädgårdsyatzytärningar att använda om två lag skulle komma på exakt samma plats/poäng.)