Flädersaft

Jag älskar flädersaft, på mitt sätt. Jag älskar att plocka blommorna och älskar att göra den. Jag älskar att ge bort den och glädja andra. Själv dricker jag den knappt, men sparar alltid en bytta koncentrerad saft i frysen - det är jättegott att skopa i ett glas vitt vin!

Först ska det plockas blommor och till mitt recept behövs det 40 stycken klasar. Fläder är lätt att hitta och den doftar ljuvligt på håll. Är du osäker på om busken/trädet du hittat är fläder eller ej, kolla stammen, den är skrovlig. 
 
Bladlöss trivs på fläderblommor, så kolla dem noggrant, skölj dem och låt dem ligga en stund i kallt vatten innan de används. 
 
 
Recept
40 klasar rengjorda fläderblommor
3 tvättade och skurna citroner
2 liter kokt vatten 
30 g citronsyra
Blanda vatten och citronsyra. Varva blommor och citroner i ett kärl och fyll upp med det heta vattnet. Låt stå kallt två dygn. Filtrera och rör ut 1,5-2 kg socker i saften. Skölj rengjorda flaskor med Atamon, alternativt sterilisera flaskorna i ugnen. Låt stå kallt, går även utmärkt att frysa. 

Det blåser friska vindar

Idag firar vi bröllopsdag på riktigt! Jag fick ett par underbara örhängen, inslagna i en trälåda, naturligtvis:)! Maken fick ett champagneprovar-kit, även det samlat i en trälåda. 

Vi är inblåsta. Förmiddagen var molnig, så vi passade på att ta en långpromenad längs den smala vägen här på ön. När vi kom tillbaka till båten lyste äntligen solen, men oj vad det blåser! Vi bytte sida på bryggan och här blir vi kvar över natten, det är tveksamt om vi kan ta oss härifrån med vår svaga motor. 
 
 
Vi har ätit grillad oxfilé, grillade majskolvar, sallad på vattenmelon och fetaost och jordgubbar doppade i smält mjölkchoklad till efterrätt och somnar nog ovaggade även i kväll. Jag som så lätt blir rastlös hemma njuter av lugnet och tar det faktum att vi är inblåsta med ro, jag har ju sommarlov! 
 
 
 
 
 

Midsommar bland kobbar och skär

 
Här ser ni vår packning för två personer och tre katter för en långhelg. Sedan är baksätet minst lika fullt... Ja, ja, vi packade om hos mor och far, lämnade katterna där och begav oss ut med segelbåten för att fira midsommar och bröllopsdag. Vädret är helt ok, i år lär inte julafton bli varmare än midsommarafton:)! 
 
Nya gardiner, det händer inte varje årtionde, det! 
 
Midsommarkaffet serverades i nya muggar och smakade som alltid underbart - ALLT smakar bättre på sjön! Mammas inlagda sill gick inte heller av för hackor.
 
Smultron-ön levererar! När mina barn var små kallade de Västra Eknö för Smultron-ön, här växer det hur mycket vilda smultron som helst! 
 
I kväll serveras grillad oxfilé och fetaost- och vattenmelonsallad. Det kommer serveras rosevin till, för rödvinet som var köpt just till säsongens första grillmiddag på sjön glömde jag hemma:(. Sedan följer en ljuvlig natt, för ingenstans sover jag så bra som på båten❤. Trevlig midsommar! Eller glad midsommar, välj vad som passar dig bäst:)!