Flädersaft

Jag älskar flädersaft, på mitt sätt. Jag älskar att plocka blommorna och älskar att göra den. Jag älskar att ge bort den och glädja andra. Själv dricker jag den knappt, men sparar alltid en bytta koncentrerad saft i frysen - det är jättegott att skopa i ett glas vitt vin!

Först ska det plockas blommor och till mitt recept behövs det 40 stycken klasar. Fläder är lätt att hitta och den doftar ljuvligt på håll. Är du osäker på om busken/trädet du hittat är fläder eller ej, kolla stammen, den är skrovlig. 
 
Bladlöss trivs på fläderblommor, så kolla dem noggrant, skölj dem och låt dem ligga en stund i kallt vatten innan de används. 
 
 
Recept
40 klasar rengjorda fläderblommor
3 tvättade och skurna citroner
2 liter kokt vatten 
30 g citronsyra
Blanda vatten och citronsyra. Varva blommor och citroner i ett kärl och fyll upp med det heta vattnet. Låt stå kallt två dygn. Filtrera och rör ut 1,5-2 kg socker i saften. Skölj rengjorda flaskor med Atamon, alternativt sterilisera flaskorna i ugnen. Låt stå kallt, går även utmärkt att frysa.