Annapannapuff

Blossa 17
(null)
 
Häromdagen kom min beställda flaska Blossa 17 och även om jag inte riktigt är redo att dricka glögg om kvällarna än, så måste den ju provsmakas! 
(null)
Vacker flaska och vackert innehåll! Kanske inte så juligt:)?! 
 
Jag läste någonstans att årets glögg bör drickas rumstempererad, kanske för att det är en vit glögg? För mig är glögg en varm dryck, som värmer kropp och sinne efter långa vinterdagar, men visst, vi provar väl!
Rumstempererad smakar den lite vattnigt, uppvärmd kom både mangosmaken och de traditionella glöggkryddorna fram tydligare. Spiskummin kunde jag inte identifiera alls, en svag ton av chili hittas däremot i eftersmaken. Jag läste några rescensioner och många tycker tvärtom, att mangosmaken kommer fram mer när glöggen är kall - testa själv! Överlag är jag positiv, en häftigt blandning där de traditionella glöggkryddorna får stor plats. Flaskan kommer absolut gå åt här hemma, men jag kommer antagligen inte köpa någon mer. När det gäller glögg så är jag rätt kräsen och den jag gör själv är och förblir godast:). 
 
Blossas årgångsglögg: 
2017 Mango, spiskummin & chili
2016 Kråkbär
2015 Earl grey
2014 Lavendel
2013 Dalecarlia
2012 Yuzu & Ingefära
2011 Arabica
2010 Saffran
2009 Clementin
2008 Blåbär
2007 Havtorn & Kanel
2006 Lingon & Enbär
2005 Hjortron & Armagnac
2004 Vinteräpple
2003 Pomerans
 

Kaffets dag
Idag är det kaffets dag! 
Jag älskar kaffe, men är lite kräsen. Helst vill jag ha espressokaffe med lagom mycket mjölk, typ cappuccino. Vår lägenhets hjärta, en Saeco Minuto,  producerar den perfekta, dag efter dag❤️. Bönorna köper jag på Gateau som har den perfekta blandningen: 90 % Arabica, 10 % Robusta. Bryggkaffe går jättebra, men det ska vara mellanrost och nybryggt. Gammalt kaffe, uppvärmt kaffe och frystorkat kaffe (pulverkaffe) står jag helst över. 
(null)
Och gärna kanelknäcke till! 
 
Vad väljer du? 
Americano – espresso utspädd med varmt vatten
Café au lait – kaffe med varm mjölk i Frankrike 
Café con leche – kaffe med varm mjölk i Spanien 
Caffe latte – 1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk och mjölkskum
Cappuccino – lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum
Cortado – lika delar espresso och ångad mjölk
Doppio – dubbel espresso
Espresso – mörkt, fylligt kaffe täckt med crema 
Espresso macchiato – espresso med lite ångad mjölk på toppen 
Latte macchiato – ångad mjölk med lite espresso 
Ristretto – espresso med mindre mängd vatten 
 
 
Mina 2-åringar❤️
För ett år sedan föddes en kull kattungar på en gård strax utanför Knivsta. Kattmamman Siri skulle faktiskt kastreras (det här är hennes femte kull), när det upptäcktes att hon var dräktig igen - ödet eller slumpen:)? 
 
Att fånga de här syskonen på samma bild är snudd på omöjligt, i alla fall när de är vakna. Det här var det närmaste jag kom igår:
(null)
 
Jag hopppade in på Arken Zoo på vägen hem igår och fixade födelsedagspresenter, kattgodis med kycklingsmak, ett ihopfällbart lekhus (istället för kartonger som de älskar men som stör mitt ordningsinne) och en leksak med fjädrar. Allt var väldigt populärt, kvällen var en succé:)! 
 
(null)
Chili. Mattes enorma, lilla kisse. Maken till matglad och lekfull kisse har sällan skådats. Han är helt omedveten om både sin vikt och sin ålder och därför ryker det krukväxter och andra ej fastspikade saker titt som tätt. Chili må se ut som en tiger, men är fegast i världen! Utomhus tar han rygg på syrran och rusar snabbt in när hundar skäller, bilar brummar eller om en läskigt stor humla kommer för nära. Inomhus är dammsugaren hans största skräck, när den har varit framme syns han knappt dagarna efteråt. Hans trygga plats är badrummet, där finns hans bädd, precis bredvid badkaret i skydd av duschdraperiet. När han inte sover i handfatet, vill säga. Chili älskar vatten och håller gärna den som badar sällskap, balanserandes på badkarskanten. Efteråt tar han gärna över badet själv, för att kunna jaga vattenvirvlar. 
 
(null)
(null)
Lexi. Mattes gosekatt. Här har vi världsmästaren i att ringla ihop sig till en lite boll ovanpå det mjukaste i hemmet, här ovan på min nya, röda, stickade tröja och ett fårskinn. Badrockar i fleece och tjocka filtar är annars hennes favorittillhåll, eller på en hög handdukar i badrummet - som Prinsessan på ärten! Lexi sover där det är mjukast och ratar alla våra förslag på en egen bädd. På dagarna jagar hon fåglar i fönstren, tänderna hackar och svansen piskar. Hon har mer mod än brorsan och mer kroppskontroll, vilket gör henne mindre övermodig och lite lättare att ha i möblerade rum. Lexi leker gärna med maten. Hon petar ut torrfoderbitar ur skålen, med tassen, slår iväg dem och flyger sedan själv efter innan hon äter upp dem. 

Tänk att de varit så här små❤️: