Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Sömn

Publicerad 2018-01-31 19:00:00 i allmänt, onsdagstankar,

(null)

Jag har, i perioder, haft problem med sömnen så länge jag kan minnas. Redan i tonåren låg jag ofta vaken om nätterna, ofta mellan 03 och 05 (det som kallas vargtimmen) och väntade på John Blund som aldrig kom. Jag har provat det mesta: kallt/varmt och ljust/mörkt sovrum, jag har otaliga gånger bytt kuddar, täcken och madrasser. Jag tränar regelbundet, men inte för sent, äter bra, men inte för mycket och har testat att göra avslappningsövningar ochlyssna  lugn musik. Nu för tiden går jag inte upp ur sängen utan använder tiden till aktiv vila istället, det gör mig mindre stressad över hur jag ska klara nästa dag. Oftast har jag lätt att somna, men vaknar extremt lätt och har sedan svårt att somna om. Att jag är så lättväckt var en bra egenskap när barnen var mindre, ofta vaknade jag redan i samma ögonblick som barnen klev ur sina sängar. 
För snart fyra år sedan ramlade jag och gjorde illa vänsterfoten och sen dess har sömnen blivit sämre än någonsin, eftersom jag har haft ordentligt ont just på nätterna. Samtidigt som foten har blivit bättre har det ändå blivit allt tydligare, ont i foten eller ej, jag sover tidvis väldigt dåligt/lite. Och jag klarar inte kronisk smärta OCH sömnbrist. En natt med mindre sömn klarar väl alla, men när nätterna avlöser varandra så försvinner orken rätt snabbt. Kombinerat med smärtan i foten så har det långsamt knäckt mig och gjort mig till ett sömnberoende vrak som dagdrömmer om att få sova. Under julledigheten tog jag tag i det och bokade en läkartid.
 
Nu har jag fått en tablett att ta till när det inte fungerar samt ett erbjudande om att via nätet få KBT för mina sömnproblem. Tabletten jag fått är ingen insomningstabletter eftersom det inte är mitt problem, utan den ska hjälpa mig att sova djupt längre, vakna mer sällan och somna om lättare om jag ändå vaknar. Den är inte beroendeframkallande. Hittills har den fungerat bra! Jag tog tabletter tre dagar i rad när jag fick dem och har sedan dess sovit ok på egen hand. De gjorde mig inte trött och dåsig dagen efteråt, vilket är den vanligaste biverkan och jag känner mig försiktigt optimistisk. Tabletterna finns för att hjälpa mig sova om det blir för jobbigt och bara vetskapen om det gör mig mer avslappnad, jag lovar! 
 

 
 
 


Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela