Hans Roslings memoarer

(null)

"Hur jag lärde mig förstå världen" skrev Hans tillsammans med Fanny Härgestam när han fått sin dödsdom, cirka ett år kvar att leva. Trots det känns boken verkligen inte som något hastverk, tankarna hade nog funnits där ett bra tag. Jag gillar Hans Roslings stil, redan på barnmorskeutbildningen älskade jag hans animerade bilder på hur mödra- och barndödlighet ser och historiskt har sett ut, han förklarade världen för mig! 
Boken är lättläst, fylld av anekdoter från Hans liv och samtida funderingar. Vi får följa hans väg från läkare, till forskare, till lärare, med hela världen som arbetsfält. Boken är också en kärlekshistoria, Hans och hans fru Agneta, som är barnmorska, har delat ett långt, innehållsrikt liv tillsammans. Jag älskar hur han drar paralleller till preventivmedel och vaccin, när det handlar om ökad livslängd och bättre levnadsvillkor, han HAR verkligen förstått världen! Hans Rosling lämnar ett stort arv efter sig, han var den som startade upp Läkare utan gränser i Sverige och har tillsamman med sin son och sonhustru startat stiftelsen Gapminder, som nu fortsätter sprida kunskap om hur världen ser ut och vart den är på väg. 

En bra och viktig bok som alla borde läsa! 

Ordningen är återställd

Så kom också det sista bagaget, jag är så tacksam! De sista väskorna var osedvanligt skitiga, men hela (!) och allt innehåll var intakt, min shaker i glas från Rockefeller Center, en porslinsmugg och påsen och kartongen från Louboutin. Min vackra, vita väska är redan utbytt, American Tourister Bon Air blev American Tourister Air Force 1: 
(null)
Storleken är den samma, men den här är expanderbar - perfekt! 

Vad har jag lärt mig av det här, då? Att ha is i magen:)! Jag packar ju redan det viktigaste och ömtåligaste i handbagaget. Under mina 44 år har jag flugit en hel del och det här är faktiskt första gången jag råkar ut för ordentligt försenat bagage och trasig väska, fördelat på antalet flygtimmar så är det ju otroligt! Jag och min man har faktiskt kommit överens om att i fortsättningen i ännu större utsträckning dela upp vår packning på två väskor snarare än att ha varsin personlig väska. 

- Ömtåligt? Jag packar kamera, objektiv, smink och solglasögon i handbagaget. Vissa speciella skor.
- Oersättligt? Jag packar smycken i handbagaget, eller i handväskan. Kan också gälla souvenirer och  presenter.
- Bra att ha till hands? Jag packar huvudvärkstabletter, plåster deodorant, handsprit, ombyte (i alla fall underkläder) och hörlurar lättillgängligt i handbagaget. 
Solresa? Jag packar en liten tub solkräm och ett badplagg i handbagaget. Inte bara har du något att bada i om bagaget kommer bort/kommer senare utan dessutom är det lättillgängligt när du kommer fram och vill kasta dig i poolen eller havet!


NY-shopping

Det här inlägget har jag haft på lut ett tag, men det kändes så vansinnigt trist att skriva om shopping och tänka på allt jag köpt när bagaget aldrig kom:(. Nu har ju en väska kommit och i morgon ska enligt ryktet de andra två dyka upp och mitt sinne är betydligt ljusare:). Så håll till godo, mina bästa shoppingtips i New York: 

Uniqlo
Går närmast att beskriva som ett japanska H&M. Det här är en ny bekantskap för mig och jag älskar den! De är nog mest kända för sina billiga kasmirplagg, men har väldigt mycket fint till otroligt låga priser. På Manhattan fanns tre butiker, en 4-våningsaffär på Fifth Avenue, en vid Times Square och en i SoHo. Tyvärr finns inte Uniqlo i Sverige (än), men i alla fall i Europa, i Storbritannien, Frankrike, Belgien, Tyskland & Spanien. Bästa kapet: En tunn dunväst att ha under rocken till maken och ett par kritstrecksrandiga kostymbyxor med resår i midjan till mig. 

Sephora finns ju i Sverige, men butikerna är enorma i USA och utbudet verkligen extra allt. Bästa kapet: Dottern beställde flytande, glittrig ögonskugga från Stila, ett märke som inte finns i Sverige än. Jag köpte ocksp en födelsedagspresent till henne, en ögonskuggspalett från Huda Beauty  Båda sakerna hade jag som tur var i handbagaget.

Här köper jag helst alla mina underkläder, både till vardags, träning och fest:). Storlekarna är otroligt jämna, jag kan gå in på vilken butik som helst och ta en BH i min storlek och den sitter som gjuten. De har de senare åren utvecklats mycket på fronten träningskläder, så väl värt ett besök bara därför. Bästa kapet: En hudfärgad vardags-BH, SÅ skön att jag köpte flera:).

Från att ha varit lite småtrist, som ett amerikanskt Polarn & Pyret, så har GAP spottat upp sig rejält! Bästa kapet: En randig, stickad tröja med glitter i till mig och en otroligt gosig, vit, kofta som jag först tänkte ge till dottern, men jag har nog ändrat mig där:)...

Eftersom Starbucks finns överallt, har fritt wi-fi, bra kaffe och mycket gott till, så blev det många besök:), en liten oas i storstadsdjungeln. Bästa kapet: Helt klart den här fina kakan! Jag lyckades ta med en hem till sonen, den höll finfint! 
(null)

Ett lyxigt varuhus som jag absolut ville besöka pga deras skoavdelning. Här trängs de mest exklusiva märkena, som Jimmy Choo, Manolo Blahnik, Prada och Chanel. I ett hörn ligger en butik i butiken med mitt favoritmärke, franska Christian Louboutin. Jag njöt verkligen av att bara få vara där och titta och klämma på dyrgriparna, Louboutin har ingen butik i Sverige, utan de närmaste finns i London eller Paris. Och tänk, de hade rea! Jag hittade ett par drömskor, på rean och bestämde mig för att slå till, YOLO:)! Pengarna som jag fått för min fotskada räckte precis till en New York-resa för två och ett par drömskor! Hur mina drömskor ser ut? Modellen heter Fyalta 85 Glitter Chain Mary Jane Pump och de ser ut så här❤️:
(null)(null)