Annapannapuff

La Cueva de Nerja
(null)
Alla mina bilder är tagna med mobiltelefon, blixt är strängt förbjudet. 

(null)
(null)
Idag har vi turistat! 

La Cueva de Nerja (Nerjagrottan) är helt välförtjänt solkustens mest besökta turistmål och ligger i den lilla byn Maro, strax utanför Nerja. Grottan upptäcktes 1959 av fem unga killar som jagade fladdermöss och öppnade för allmänheten 1960. Det fantastiska med det här grottsystemet, som är Europas största, är dels höjden - över 60 meter på sina ställen och dels att det är en av de äldsta bosättningarna vi känner till, här bodde människor för 15-20.000 år sedan!

Visste du att:
- Nerjagrottan finns med i Guiness Rekordbok, här finns världens högsta stalaktit, 32 meter hög?
(null)

- i grottan finns en scen och här har bland andra José Carreras och Monserrat Caballe sjungit? Här nere hålls en årlig festival som hyllar sång och dans. 
- logotypen som används för grottan är en av grottmålningarna inuti, en bergsget: 
(null)

- grottmålningar inte visas för allmänheten pga av de svårbekämpade alger som sprids där vi människor farit fram i grottan?:
(null)

- endast en fjärdedel av den över 7 km långa grottan visas idag för allmänheten?
- utgrävningar pågår kontinuerligt?
- flera djurarter som lever i grottan är helt unika för just den här platsen?
(null)

Jag har faktiskt besökt grottorna tidigare, men helt glömt vilken makalös upplevelse det faktiskt är! Turen tar ca 45 minuter och en elektronisk guide på engelska ingår. Med på turen är också en livs levande guide, som håller ihop gruppen och ser till att vi stannar på det ställe den elektroniska guiden talar om. 
(null)

Det tar mindre än en timme att åka hit från Malaga, åk hit om du kan! Man känner verkligen historiens vingslag och temperaturen i grottan är riktigt svalkande, 19-22 grader:). 
(null)
(null)
(null)
Sandkonst
(null)
(null)

Titta vad killen åstadkommit med sand, vatten och lite färg!? Helt otroligt, där ligger de flesta sandslotten i lä:). 
Veckan som gått (vecka 30, 2018)
☀️ Veckan började hemma i Bromma, med förberedelser inför resan. Katterna inackorderades hos J, de mest ömtåliga krukväxterna hos vår isländske granne. 
☀️ Flygresan till Malaga gick bra. Jag var lite orolig för att behöva sitta still i mer eller mindre i 4,5 timmar i sträck, men ryggen höll sig i schack och jag somnade till och med en stund! 
☀️ Ryggen är fortsatt bättre och jag är SÅ tacksam för det! 
☀️ Att komma till lägenheten här i Spanien är verkligen lite som att komma hem❤️! 
(null)

☀️ Sen har dagarna avlöst varandra i lagom semesterlunk. Vi, maken, systersonen och jag, har badat, solat, läst, ätit och druckit gott.
☀️ Lördag = marknad! På marknaden i Algarrobo köpte vi mango, avokado och lite kryddor. 
☀️ Äntligen söndag! I natt kommer barnen och jag längtar hur mycket som helst! Nu blir det fullt hus igen och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt❤️. De välkomnas sedvanligt med kallskuret och drinkar på terassen, oavsett klockslag:). 
☀️ Idag, måndag, blir det en chill dag, jag tror tonåringarna kommer vara rätt möra efter resandet. Pannkaksfrukost står på programmet, därefter improviserar vi och anpassar oss efter ork och vilja. 

(null)