Annapannapuff

Cava eller prosecco?
Mousserande vin är ett samlingsnamn på vin som blivit kolsyrat. Vinet kan vara vitt, rosé eller rött och vilka druvor som används skiljer sig åt runt om i världen. Hur det mousserande vinet framställs gör stora skillnader i slutprodukten och även om det naturligtvis är mycket av en smaksak, så är det till exempel ingen slump att champagne fått så gott rykte. Vad beror champagnes storhet på, då? Jo, den beror på fantastiskt bra geografiska förutsättningar och ett gediget, kontrollerat, hantverk. Exempel på andra mousserande viner är cava från Spanien, sekt från Tyskland, prosecco och spumante från Italien och cap classique från Sydafrika. 
(null)

Varför föredrar jag då cava framför prosecco, alla dagar i veckan? Jo, av de olika sätt som finns att framställa mousserande vin på, har jag personligen fastnat för den traditionella metoden methode classique. Den metoden, där den andra jäsningen, som ger bubblorna, sker på flaska, används i Champagne-distriktet och i tillverkningen av cava. I framställningen av prosecco används i stället den så kallade tankmetoden, en kortare jäsning i ståltank. Jag föredrar alltså mousserande viner gjorda med den traditionella metoden, även om land och druvor kan skifta. Det här är det som är så häftigt med vin, ju mer du lär dig desto lättare har du att hitta rätt viner till dig själv! Sen blir allt vin godare i bra sällskap😊. 

Tips på cava på Systembolaget:
Anna de Codorniu organic (nummer 7369, 109 kr)
Anna de Codorniu rosé (nummer 77139, 119 kr)
Marqués de Monistrol (nummer 7710, 89 kr)
Marqués de Monistrol rosé (nummer 7415, 89 kr)

Bonustips: Pongracz (nummer 7628, 129 kr). En riktig pärla från Sydafrika, som även den görs med den traditionella metoden. 

(null)
Skål! 


#1 - Lene

Oj vad du är belevad i cavan och Proseccons värld. Jag kan absolut ingenting om det. Å andra sidan är jag inte jätteglad för mousserande vin heller. Vissa sorter är goda, men jag kan absolut inte namnet på dem. Man får kanske lära sig dricka det.
Sv. Ja ni är välkomna hem till till ett mycket svalare väder än ni åkte från, det kan jag nog med säkerhet säga. Men regnet behövs så det är inte mycket att säga om det.
Ha en fin dag

Kramar
Lene

Svar: Ja, bubbel är ju ett av mina favoritintressen:)!
Annapannapuff