Sjösättning

När jag var liten var själva sjösättningen en heldag. Vi hade båten på en vagn, ståendes på tomten och pappa körde sedan ner den till havet, med traktor varje vår. Bara att låna traktor mitt i vårbruket brukade vara ett näst intill omöjligt uppdrag... När båten var på plats vid havet backades den ned i vattnet, på vagnen, med hjälp av traktor. Hela båtklubben sjösatte tillsammans och hjälptes åt. Lite senare blev klubben för stor (även vissa båtar) och vi tog hjälp av en truck på ortens pyttelilla marina. Truckföraren lägger några breda band runt båten och lyfter helt sonika i den i sjön, det går på några minuter! Lite läskigt är det dock att ha båten hängandes i luften, några meter över stenkajen!
(null)
(null)
(null)
Egna arkivbilder, det ser rätt lika ut, år efter år:). 

Att sjösätta en segelbåt är många gånger mer omständigt än att sjösätta en motorbåt. Motorbåten lägger man i och så är den redo för säsongen, med segelbåten har man halva jobbet kvar - masten. Att masta på är ett både tungt och pilligt jobb som kräver stor koncentration. Först ska masten hämtas från förrådet och föras till båtenoch  mastkranen. Vi gör det med hjälp av en liten kärra, för en 12 meter hög mast väger MYCKET. Sedan ska alla vant (metallsladdar) ligga på rätt sida så att masten kan lyftas lodrätt med hjälp av den manuellt skötta mastkranen. När masten väl står på plats börjar det lite pilliga, att fästa den framåt, bakåt och åt sidorna och det är här man hoppas att allt ligger rätt, för har det hamnat fel 12 meter upp är det bara att ta ner masten och börja om... När masten väl är fäst återstår bommen. Och sedan kicken. Sedan ska alla tampar läggas rätt. Det finns också några sladdar till lanternorna. Och storseglet ska läggas på bommen. Fler tampar ska rätt. Sen är det klart! 

(null)
Mastkranen är som en rolig klätterställning, tycker sonen. 

(null)
Vår hemmabrygga. Visst ligger den vackert? Än saknas många båtar. 
(null)
Där borta kommer hon! Det är ingen lång tur från marinan till bryggan, årets premiärtur blev bara 10 minuter lång. 

(null)
(null)
På plats! 

Det som återstår nu är lite städning inuti båten, sen ska dynorna på plats. Ovansidan av båten ska det putsas lite mer på, men se vad sidorna blänker:)! 

#1 - - Lene:

Det är en fin båt ni har. Att det är jobb med det, tror jag nog ni ser som ett "kul" jobb, annars hade ni ju inte haft båt. Lite avis är jag dock.
Ha en fin dag

Kramar
Lene

Svar: Ja, lite mysigt är det:). Och med plastbåt är det ju inte så himla mycket jobb, värre med träbåt!
Annapannapuff