Annapannapuff

Låna & Läs 2018/2019, bok 10-12
10. Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan. Den här boken spretar rejält och är rätt svår att recensera. Boken handlar mest om Laura, som jobbar som assistent åt den pensionerade författaren Anthony. De blir vänner, Laura fyller ett tomrum hos Anthony och vice versa. Anthony levde ensam, hans livs kärlek Therese dog innan de hann gifta sig, Laura har precis tagit sig ur ett kärlekslöst äktenskap. När Anthony dör ärver Laura hans hus och hans skatt, ett rum fullt av borttappade saker. Anthony har ägnat en stor del av sitt liv åt att ta hand om borttappade föremål, såsom ett paraply, en udda handske och en hårsnodd. I sitt testamente ber han Laura om hjälp, han vill att hon ska försöka återlämna sakerna till dess rättmätige ägare. Parallellt med den historien får vi en annan historia, om den charmige förläggaren Bomber, hans älskade hundar och fantastiska sekreterare Eunice, som älskar honom över allt annat, fast han är homosexuell. Här träffar vi också Bombers mysiga föräldrar och hans gräsliga syster. Historierna hänger ihop, men för mig är det den om Laura som lockar till fortsatt läsning, delarna om Bombers liv är rätt trista. Mot slutet vävs (naturligtvis) allt ihop, men de är verkligen inte jämbördiga. Tyvärr så spårar boken ur efter hand, klichéerna staplas på varandra och allt är otroligt förutsägbart. Den svikna Laura hittar kärleken igen, i trädgårdsmästaren, hon får en vän i grannens dotter, en 19-åring med Downs syndrom och hon adopterar en ful vinthund ingen annan vill ha. Till råga på allt lägger författaren sedan in ett övernaturligt spår i handlingen och då ger jag upp. 
Betyg 3/5. Orkar du med den parallella, ointressanta historien, klichéerna och det övernaturliga sidospåret så är grundhistorien rätt bra. Läs den! Eller inte. Boken är verkligen bra! Och dålig. 
Bäst är nog bokomslaget, SÅ vackert: 
(null)


11. Lilla bistron i Bretagne av Nina George. Äntligen, en härlig feelgood-roman från början till slut! Eller, boken börjar med att Marianne, en tysk hemmafru, försöker dränka sig i Seine, men misslyckas - kanske inte så mycket feelgood där... Marianne har varit gift med Lothar i över 40 år och har inget roligt i livet alls. När hon efter sitt självmordsförsök blivit uppfiskad ur floden hamnar hon på sjukhus, läxas upp av sin man, rymmer och hamnar vid havet i nordvästra Frankrike. En tyska i Bretagne, hur går det? Det går alldeles lysande, är svaret! Invånarna i den lilla byn ser Marianne som en gudagåva och äntligen får hon känna på vad uppskattning, vänskap, kärlek och gemensamhet innebär. 
Betyg 4/5. En mysig, lättläst bok. Jag tycker också det är härligt att huvudkaraktären är strax över 60 år, det känns uppfriskade på något vis!

12. Hon som inte vet av Karen Cleveland. En helt ok spänningsroman som handlar om CIA-analytikern Vivian. En dag upptäcker hon att hennes man är rysk spion - ska hon avslöja honom eller mörka det? Storyn är bra lockar till fortsatt läsning, det som skaver är just Vivian. Hon framstår inte som en CIA-agent, utan som ologisk och oprofessionell. Och är det trovärdigt, kan man leva sitt liv som en lögn (en rysk spion i USA) i dagens samhälle? 
Betyg 3/5. En spännande bok, där slutet överraskats 
#1 - Min Lilla Kokvrå

Åh, jag önskar jag hade/tog mig mer tid för att läsa.
Har en hög på nattduksbordet som ligger sedan i somras...
Just nu läser jag Hjärnstark- hur motion och träning stärker hjärnan. Inte jättekul läsning, men intressant, så när jag läst klart den blir det allt lite feelgood i höstmörkret. Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan ligger överst i högen och väntar.

Svar: Hjärnstark, den låter bra! Fast jag föredrar skönlitteratur:)
Annapannapuff