Annapannapuff

Låna & Läs 2018/2019, bok 13-15
13. Katharinakoden av Jørn Lier Horst. Det här en deckare om en polis, William Wisting, som har svårt att släppa ett gammalt fall, fallet med den försvunna Katharina Haugen. Hon försvann spårlöst för 24 år sedan och lämnade en packad resväska på sängen och ett papper med siffror på köksbordet efter sig. Varje år går William igenom de få ledtrådarna han har i fallet och så besöker han Katharinas man, Martin, som han blivit någon slags udda vän med genom åren. Det här året, när William kommer till Martin är han inte hemma, är han också försvunnen? Samtidigt jobbar Williams dotter Line med en pod om ouppklarade brott och kanske finns det likheter mellan en försvunnen tonåring och Katharina? 
Betyg: 4/5En riktigt bra deckare, jag sprang direkt iväg och letade upp flera böcker av samme författare! Det här är en äkta bladvändare, intrigen tätnar och slutet av boken är nästan oliiidligt spännande! 

14. Holländaren av Birgitta Bergin. När Karins pappa dör uppdags den sanningen hon redan visste, han var inte hennes biologiska pappa. Karins mamma vägrar "älta", så Karin får på egen hand ta sig an att ta reda på vem hennes biologiska pappa var. När Karin börjar gå i terapi minns hon en kärlekslös uppväxt och en känsla av utanförskap. Nu är hon vuxen och har två egna barn, hur viktigt är det här med vem hennes biologiska pappa egentligen var och hur långt är hon beredd att gå? 
Betyg: 2/5. En lite trist skriven bok som känns jobbig att läsa trots att ämnet intresserar och berör. Vemodig. De enda bitarna som hugger tag i mig som läsare, är de små inblickarna i livet i ett arbetsläger i Nazityskland. 

15. De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser. Den här boken handlar också om ett så kallat ett Cold case. Den pensionerade kriminalkommisarien Van Veeteren blir kontaktad av en kollega och indragen i ett fall han själv löste för 25 år sedan. Nu har nämligen mördaren, som de alla trott varit på fri fot, dykt upp och det visar sig att han också blev mördad då. Plötsligt är fallet olöst igen och de gamla spåren är svåra att följa. I slutet av boken låter Nesser sina två hjältar från olika bokserier mötas, Van Veeteren och Gunnar Barbarotti! 
Betyg 3/5. Boken har ett lägre/sämre tempo än andra Håkan Nesserdeckare och så innehåller dem en del övertydlighet som jag stör mig på. Det beskrivs till exempel på var och varannan sida hur gammal och ändå vid god vigör Van Veeteren är och på de övriga sidorna berättas det om och om igen om hur härlig, smart och kärleksfull hans fru är, riktigt tröttsamt i längden. 
(null)