Annapannapuff

Låna & Läs 2018/2019, bok 7-9
7. Hunger av Alma Katsu. Läskigt och suggestiv bok, men samtidigt tog den inget riktigt grepp om mig. Eller snarare släppte greppet ju mer jag läste, i början var den riktigt bra! Den bygger (delvis) på en sann historia, så jag har lärt mig något nytt! The Donner Party var en grupp pionjärer som i mitten av 1800-talet bestämde sig för att ta sig till Kalifornien, från Missouri. De gav sig av, familjer, ensamstående, gamla och unga, med vagnar dragna av oxar, boskap och ett gemensamt hopp om en bättre framtid på andra sidan kontinenten. När det var dags att ta sig igenom Sierra Nevada valde de en kortare, men svårare väg och blev strandsatta i vintervädret tills räddningen kom, våren efter. De svalt och flera av dem åt av sina döda kamrater för att överleva, det bisarra faktumet har gjort händelsen känd. 87 människor gav sig iväg, 48 överlevde och nådde till slut västkusten. Författaren broderar ut en sann historia, inget ovanligt. Men hon lägger in lite övernaturliga element också, något som verkligen inte behövs i denna redan läskigt sorgliga historia. 
Betyg 3/5, historievärdet drar upp betyget. Den är läsvärd just eftersom vi kan lära oss av historien. Det var tuffare förr och människan gör allt för att överleva. 

8. På egen hand av Marian Keyes. Boken startar som en äkta Marian Keyes-roman (tänk Vattenmelonen, Sista chansen, Sushi för nybörjare, En oväntad semester, När Lucy Sullivan skulle gifta sig osv). Här finns en stor irländsk släkt som är komplicerad och lite knäpp, men finns där och stöttar när det gäller. Här finns den stora kärleken, som plötsligt beter sig annorlunda och överger. Här finns en stark kvinna som tvivlar på sig själv, men i kris visar sig vara stark. Storyn är bra men behandlas inte med respekt. Hur skulle DU reagera om din respektive plötsligt ville ha ett halvår för sig själv, utan några förpliktelser? Det är väl det som är själva grejen med en familj? Med att skaffa barn? Att man skaffat sig förpliktelser för resten av livet och att man inte KAN pausa från dem? I stället är ju planen att man i ett par stöttar varandra och hjälps åt, turas om att "dra lasset"? I den här boken inser den starka kvinnan att hon i alla fall behöver en man och han inser att han inte är något utan sin familj. Fint, men fånigt. Men jag inser att ett djupare perspektiv hade gjort det svårt att kalla boken chic lit, genren där Marian Keyes är mästare.
Betyg 2/5. Den är ändå rätt tjock, gav mig en stunds förströelse och är bra i början. 

9. Innan ni tog oss av Lisa Wingate. Boken bygger på en sann historia, som är hur gräslig som helst. Georgia Tann byggde upp  ett imperium på sina  barnhem och sin adoptionsverksamhet i USA på 1930- till 1950-talet. Tusentals barn kidnappades från fattiga föräldrar, nyförlösta, neddrogade mammor tvingades skriva under papper där de avsa sig vårdnaden om sina barn, andra fick höra att deras spädbarn dog i samband med förlossningen, när de i själva verket överlevt och istället adopterades bort. Gemensam för de barnen som togs var att de var ljushyade och ofta söta att se på, föräldrarna fattiga och därmed värnlösa. De som fick adoptera barnen var rika, ofta berömda och fick förutom att betala mycket för själva adoptionen ofta betala mer efteråt, de utpressades pga sin ställning i samhället. Georgia Tann hann dö i cancer innan hon blev åtalad och trots att lagar så småningom tillkom och register öppnades upp hittade väldigt få biologiska barn och föräldrar varandra igen. Den stora skandalen  tystades också ner, hälften av de drabbade var ju rika och berömda... Boken är en fiktiv berättelse baserad på de fakta Sindings och utspelar sig dels i nutid och dels i dåtid. I nutid får vi följa Avery, en senatdotter som har hela livet utstakat. Hon träffar en dam på ålderdomshem som reagerar våldsamt när hon känner igen ett armband Avery fått av sin nu dementa farmor. Avery blir nyfiken, börjar leta och hittar dokument som pekar på att hennes farmor var inblandad i den gamla barnhenshärvan. I dåtid får vi följa Rill och hennes syskon. Deras föräldrar måste åka till sjukhus, mamman ska föda tvillingar och de ligger fel. Barnen lämnas ensamma över natten, blir upphämtade av Georgia Tanns verksamhet och förda till ett barnhem. 
Betyg 4/5. Boken är riktigt bra, vilken otäck historia! Delarna som handlar om syskonen som rövas bort på 1930-talet berör mest, vilket öde! Jag blev både berörd och upprörd av boken och sen hemska historien bakom.