Annapannapuff

Låna & Läs 2018/2019, bok 4-6
4. I Tanger av Christine Mangan. Den här boken var ingen höjdare. Jag vet inte riktigt vad som stör mig mest, att huvudpersonerna är platta, ointressanta och svåra att förstå sig på eller att jag inte får någon känsla för den marockanska staden Tanger på 1950-talet alls. Historien är ok och visst är den psykiskt riktigt läskig bitvis, men det lockar inte till fortsatt läsning utan jag började istället snabbläddra framåt, så att den ska ta slut fort. 
Betyg 2/5. Jag får verkligen ingen känsla för något i boken. 

5. En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald. Jag gillade verkligen hennes roman Läsarna i Broken Wheel rekommenderar och var därför väldigt positivt inställd till den här boken. Boken börjar med att Henny dör och sedan får vi följa henne, som död, runt i staden där hon bor bland de sörjande människor hon älskar. Hon kan inte känna något, inte röra vid, inte känns något, inte ses eller höras av levande, men hon lever ändå bland dem. Låter det intressant? Nej, det är det väl egentligen inte det... Boken är skriven ur Hennys perspektiv, men eftersom hon bara är en betraktare så blir det lite ensidigt. Jag trodde verkligen på upplägget, men skenet bedrog. På baksidan av boken står det att Henny ska ställa allt till rätta och visst blir allt bra mot slutet av boken, men det är ju knappast hennes förtjänst? 
Betyg 2/5. Skumt upplägg och lite trist bok.

6. Flicka utan hud av Mads Peder Nordbo. En riktigt läskig bok, som utspelar sig på Grönland. En mumifierad man upptäcks i isen och väcker många frågor. När en vakt dödas och mumien stjäls blir frågorna ännu fler. Hänger mumien ihop med några groteska mord på 1970-talet? Och vad hände med flickan som försvann i samma veva? Journalisten Matthew Cava gräver i nutid och dåtid och skaffar sig både vänner och ovänner. 
Betyg 3,5/5. En riktigt bra bok, annorlunda och svår att sluta läsa.