Annapannapuff

Karl Lagerfeld
(null)
Hans ikoniska uppenbarelse, det silverfärgade, halvlånga håret, den vita kragen och de obligatoriska solglasögonen, känner alla igen. Lite mer hemlig är mannen bakom. Karl Lagerfeld, här har vi en modeikon av STOR kaliber. När han dog, vid en ålder av 85 år, var han mest känd som chefsdesigner för Chanel, men visste du att han: 
- föddes i Tyskland 1933? 
- kom till Paris och började arbeta hos modedesignern Pierre Balmain? 
- tog över modehuset Chanel 1983, 12 år efter Coco Chanels död? Chanel var då lite på dekis och det var Karl som gjorde det till det stora IT-företag det är idag, genom hårt arbete, ett osvikligt sinne för mode och samarbeten med rätt företag och rätt människor. Han gjorde de något omoderna Chanel-dräkterna superheta bland annat genom att korta kjolarna och addera blingbling.
(null)

- gjorde ett mycket uppskattat samarbete med H&M 2004? Det var H&Ms allra första designersamarbete! 
(null)

- 2011 gjorde ett samarbete med svenska Orrefors? Det var första gången han jobbade med glas. 
(null)

En tvättäkta diva? 
Han levde med en vit katt, Choupette, som åt ur silverstånkan och sov på sidenkuddar. Det sägs att han på sätt och vis ångrade samarbetet med H&M, för att de gjorde kollektionen även i större storlekar. Och trots påtryckningar från djurrättsgruppen PETA gick han inte över till fuskpäls förrän 2010, för att den först då, enligt honom, höll måttet. Han dissade Michelle Obama (när hon klippt lugg) och hela metoo-rörelsen, han var trött på supermodeller som pratade ut om sexuella övergrepp. Mjukisbyxor ratade han och utryckte att de är "ett tecken på nederlag". Några rubriker blev det också när han offentligt kallade sångerskan Adele "lite för fet", men tydligen ångrade han sig där och skickade ett antal Chanelväskor till henne som plåster på såren.