Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Låna & Läs 2018/2019, bok 16-18

Publicerad 2019-02-08 09:00:25 i litteratur,

16. En helt vanlig familj, Mattias Edvardsson. Hur påverkas en familj när det enda barnet anklagas för mord? Hur väl känner man egentligen sin partner sedan många år? Hur väl känner man som förälder sin tonåring? Hur långt är man som förälder beredd att gå för att rädda sitt barn undan ett fängelsestraff? Svaren är kanske inte glasklara, men frågorna diskuteras och hanteras i boken. Den skildrar hur 19-åriga Stella anklagas för mord och hur hon, hennes pappa som är präst och hennes mamma som är jurist, hanterar situationen. I första delen av boken får vi följa pappan och hur han tampas med sanningen, sitt kall som präst kontra sitt ansvar som förälder. I andra delen får vi följa dottern, en intelligent 19-åring med dålig självkänsla, lite dåligt omdöme och rebelliskt förhållande till livet. I sista delen får vi följa mamman, juristen som ringer in en fd älskare som dotterns försvarare. 
Betyg: 4/5Den här thrillern är riktigt bra och annorlunda uppbyggd. Upplägget är spännande och du vet som läsare inte vem som är skyldig och oskyldig förrän på sista sidan, skickligt!

17. Profetens vinter, Håkan Östlundh. Shit, vilken nervkittlande bok! I mitten är det nästan svårt att hänga med i turerna, boken är som en aktionthriller och skulle nog göra sig bra som film. Elias förlorar sin pappa i ett bombdåd i Sarajevo och dras tillsammans med sin styvmor och sin pappas närmaste chef i en jakt på, ja vad? Vem är vän och vem är fiende, när inte ens poliserna är vanliga poliser. 
Betyg: 4/5. En roman som i högt tempo skildrar en sons uppvaknade och hemska upplevelser i jakten på sin pappa, eller i alla fall hans mördare. 

18. Darktown, Thomas Mullen
Den här boken är allt annat än en feel good-roman. Den skildrar staden Atlanta 1948, där historiens första svarta poliserna just börjat jobba. De svarta poliserna har inga polisbilar, inga befogenheter mot vita och får bara röra sig i de svarta delarna av stan där de endast får patrullera och arrestera, inte lösa brott. De föraktas av de vita polismännen, som spottar på dem. Rasismen fullkomligt sipprar ur boken, en mörk historia som skulle kunna vara sann. Här finns en röd tråd, en historia om en mördad svart, ung kvinna, där de vita poliserna skiter i vad som egentligen hände. Två svarta poliser gör lite egna efterforskningar och får mot alla odds hjälp av en vit polisman. Boken är u tnämnd tillÅrets Bästa Översatta Kriminalroman 2018 av Svenska Deckarakademin.
Betyg 3/5. På samma sätt som det är svårt att ta sig igenom boken känns den viktig att läsa, all läsning ska inte vara bekväm! 
Kommentarer

Postat av: Lene

Publicerad 2019-02-09 09:24:14

Jag tycker det är så härligt att du läser så mycket böcker. Du läser för mig också!
Ha en fin dag
Kramar
Lene

Svar: Ha, ha, då läser jag för två då:)! Jag läser ju så otroligt fort, både en styrka och en svaghet.
Kram
Annapannapuff

Postat av: floweroffame

Publicerad 2019-02-09 12:37:45

Vad du är bra på att förklara handlingar ur böcker. Man blir intresserad av att läsa dem. Den första verkar väldigt bra.
Ha en härlig helg. Kram Pernilla

Svar: Tack! Ja, ”En helt vanlig familj” var ovanligt bra! Trevlig helg till dig med, kram
Annapannapuff

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela