Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Jakten på Orson Welles

Publicerad 2019-07-23 09:00:23 i allmänt, resor,

När vi skulle bege oss till Ronda mötte vi områdets trädgårdsmästare, Paco, vid bilen. "Ronda?!", sa han, "Varmt, mycket varmt! Och så är Orson Welles begravd där". Orson Welles? Skulle en känd amerikansk författare och producent vara begravd i lilla Ronda? Väl i bilen började jag googla och visst stämde det! Orsaken är något höjd i dunkel, även om det finns många teorier, men Orson Welles ÄR verkligen begravd i Ronda. Eller, rätter sagt strax utanför, på en av sin vänners ranch. Vännen var en tjurfäktare vid namn Antonio Ordez. Jag fortsatte googla om Orson Welles, om hans liv, hans familj, hans vänner och hans kärlek till Spanien och blev smått besatt. Sammanlagt har jag lagt ner en inte helt oansenlig mängd timmar framför datorn och skulle nog kunna skriva en tunnare bok i ämnet:). Några riktigt bra källor har jag inte hittats, snarare en hopplös blandning av Wikipedia, rykten, dokumentärer och gamla intervjuer. Svensken Christian Petri har gjort dokumentären "Brunnen", om Orsons spanska liv. Den vill jag se, kanske kan den ge mig en skarpare bild av denne smått mystiske man.
(null)
Orson 1937
(null)
Orson 1982

Vem var då Orson Welles? Han föddes 1915, började skriva texter tidigt och räknas som något av ett underbarn. 17 år gammal kom han till Spanien för första gången och blir blixtförälskad i landet, dess kultur, historia och folk. Han flyttade senare dit och bodde utanför Madrid 1948-1975. Hans största succé som producent i Hollywood är helt klart filmen Citizen Kane, med den underliga svenska titeln En sensation. Han verkade även som skådespelare, mest känd för sin rollprestation som Harry Lime i Den tredje mannen. Det som skulle bli hans livs största projekt, filmen om Don Quijote, blev tyvärr aldrig färdig, trots att han jobbade på den under flera decennier. 

Orson var gift tre gånger. Fru nummer två bar det spanskklingande namnet Margarita Carmen Cansino , men bytte till Rita Hayworth. De fick en dotter, Rebecka, född 1944 (död 2004)). Med den tredje frun, Paola Mori, fick Orson ytterligare en dotter, Beatrice, född 1955. Orson och Paola var gifta till hans död 1985. Han dog av en hjärtattack och vägde då ca 170 kg. När hans testamente lästes upp visade det sig att han lämnat upphovsrätten till allt icke publicerat material till Oja Kodar, en kroatisk skådespelerska som varit hans älskarinna sedan 15 år. Frun överklagade testamentet och hade precis kommit överens med älskarinnan, när hon dog i en bilolycka. Dottern Beatrice, som inom loppet av 10 månader förlorat båda sina föräldrar, fick fortsätta förhandlingarna och upprättade så småningom ett avtal med Oja. 

(null)

Nästan två år efter sin död lades Orson Welles aska ner i en torrlagd brunn på baksidan av gården San Cayetano, strax utanför Ronda. Hans dotter satte ner urnan och strödde gul sand från Rondas tjurfäktningsarena över den. Begravde hon även sin mor här? Det sägs så. Det sägs också att lite av askan från tjurfäktaren Antonio ligger i brunnen. Han dog 1998 och är annars officiellt begravd på Rondas tjurfäktningsarena. Varför ville då Orson bli begravd här? Någonstans  läste jagatt det stod så i hans testamente, men det tillbakavisar hans yngsta dotter i en intervju. Enligt henne ville han egentligen inte ens bli kremerad, men hon och hennes mor kom överens om att han borde vila där han var som mest älskad och kände sig som mest trygg - i Spanien.

När vi lämnade Ronda kände jag att jag ville försöka hitta graven, som alltså ligger på en gård och inte alls är en allmän plats. Mitt bästa tips från internet var att gården låg brevid en campingplats. Vi chansade, lyckade hitta dit och och fick en glimt av något som liknade en brunn, från bilen. 
(null)
(null)
Det går att se graven från vägen, om man vet vad man letar efter. 

Vi parkerade på campingen, gick tillbaka längs med vägen och  så kom det sig att jag plötsligt hängde över ett staket, med  mitt zoomobjektiv  och fotografera brunnen Orson Welles är begravd i!
Här är den: 
(null)

(null)
George Orson Welles 1915-1985

Ett av semestern bestående minne, helt klart! Och lite kunskap fick jag på köpet:). 
Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela