Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

5-kampsgrenar för alla

Publicerad 2019-06-26 13:00:01 i allmänt,

Att vara lekledare är mitt kall:), det är alltid jag som initierar, planerar och ser till att de genomförs enligt plan (och några enkla regler). Ofta ska grenarna vara anpassade så att de passar alla, gammal som ung, därför ryker alla klassiska som bygger på styrka, snabbhet eller bollkänsla. Jag vill ha grenar som vem som helst kan vinna, oavsett fysisk förmåga. 
Årets 5-kamp vid midsommar såg ut så här: 

1. Plocka ärtor med klädnypor. Alla i lagen får varsin klädnypa och sedan ska en i taget flytta en ärta från en tallrik till en annan. Det gäller alltså att förflytta så många gula ärtor som möjligt, på tid. Får man med sig mer än en ärta är det bara att gratulera, det är tillåtet. Bara en klädnypa i taget får användas och det är inte tillåtet att putta på eller hjälpa till med andra handen. Det svåra brukar vara att få ärtan att stanna på tallrik nummer två, de studsar gärna. Avståndet mellan tallrikarna väljer du som lekledare och eftersom det inte påverkar resultatet nämnvärt så går den här grenen utmärkt att genomföra även inomhus. Jag satte timern på 2 minuter, det lag som då hade förflyttat flest ärtor vann. 

2. Kasta frisbee i krans. Den här grenen är en mildare variant av stövelkastning. De tävlande ska stå med ryggen mot tävlingsbanan och kasta en frisbee mellan benen, mot ett mål. Jag hade köpt såna här konstgjorda hawaiikransar för att använda som måltavlor. De kan med fördel senare användas för att kröna vinnare:). Jag hittade mina kransar för 10 kr styck i butiken  Flying Tiger, där fanns det också väldigt billiga frisbees. Efter en eller två omgångar vinner det laget som kommit närmast målet. Du får som lekledare antingen memorera var kasten hamnar eller märka ut dem med små koner/stenar/bocciaklot eller liknande. 

3. Flytta marshmallows. Här kan man återanvända banan och tallrikarna från gren nummer 1. Grenen går ut på att deltagarna, en och en, ska förflytta marshmallows med munnen - från en tallrik till en annan. Händerna får inte användas och här är det inte tillåtet att ta mer än en marshmallows i taget. Efter 2 minuter vinner det lag som flyttar flest marshmallows. 

4. Blåsa ballong. Jag hade köpt små vattenballonger som deltagarna skulle blåsa upp, störst ballong vann. Ballongerna måste finnas kvar när leken blåses av, men om de var knutna eller inte spelar ingen roll. Den här leken kan vara lite för svår för små barn, vattenballonger är hårda att blåsa upp. Välj gärna andra, mer lättuppblåsta ballonger eller erbjud ballongpump till den du tror har svårt att klara grenen. 

5. Vattenkrig. Innan vi började fick deltagarna tömma fickorna och byta om till t-shirt. Varje lag fick sedan en hink med ljummet vatten samt varsitt vatten-pump-gevär. Här körde vi också på tid och vinnande laget blev de som kunde uppvisa torrast t-shirt efter 5 minuter. Vad de kämpade:)! 

(null)


Andra bra grenar som passar de flesta: 
- Klädstafett. Välj ut lika många och liknande plagg till lagen, tex jacka, mössa, halsduk och vantar. Välj så stora kläder som möjligt. Deltagarna ska sedan klä på sig allt, springa en bana (eller inte om man leker inomhus) och sedan se till att de hamnar på nästa person i laget. Det laget som fortast klär av den sista tävlanden vinner.
- Äta kex och vissla. Ge de tävlande tre mariekex var och den som först kan vissla efter att ha ätit dem vinner. 
- Apelsinkram. Deltagare 1 får en apelsin att ha under hakan och ska efter att ha gått/sprungit en bana (utan att tappa den) föra över den till nästa person utan att använda händerna. Även här kan man köra med eller utan bana. Tappad apelsin är det bara att plocka upp. Här är personer med skägg lyckligt lottade, under deras hakor ligger apelsinen extra tryggt. 
- Skattjakt. Skriv en lista på saker som lagen ska leta efter och samla ihop, på tid. Utomhus kan det till exempel vara: Något gult, något hjärtformat, en fin sten och en bokstav. Förslag på skattjakt inomhus: Något rött, något dyrbart, något varmt och något hjärtformat. 

När det gäller priser så är det bra att ha tröstpris i beredskap, för alltför ivriga deltagare. Jag har alltid Dumleklubbor redo att dela ut till de som är duktiga, behöver peppas, dämpas eller är sura över något. 


Kommentarer

Postat av: Min Lilla Kokvrå

Publicerad 2019-06-27 06:18:23

Tack! Vilka bra tips! När vårat årliga Kusinslag går av stapeln är det just femkamp som står på programmet :)
Efter många års tävlande börjar idéerna och fantasin med nya lekar tryta. Men så får man dem serverade här av dig... :)
Tack, ska spara dem till nästa år när vi står som värdar. Just vattenkrig tror jag blir populärt :)

Svar: Härligt! Nya idéer behövs alltid:)!
Kram
Annapannapuff

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela