Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Smärttålig/smärtkänslig

Publicerad 2019-11-18 16:00:36 i allmänt, barnmorska, skolsköterska,

Jag har alltid varit intresserad av smärta som fenomen, hur den påverkar oss och hur vi själva kan påverka och förhålla oss till den. I slutet av min sjuksköterskeutbildning skrev jag en uppsats som hette "Hur ont gör det?". Den handlade om hur subjektivt smärta är och att trots att det är ett välkänt fenomen, så tenderar en del sjuksköterskor att strikt följa PM* när det gäller smärtlindring, snarare än att titta till patienten och fråga hur hen mår. 
(null)

Smärta går att påverka. En lugn, trygg, välinformerad, varm, mätt, utvilad patient har över lag mindre ont och är lättare att få smärtfri än en stressad, frusen, småhungrig patient, som känner sig ensam, övergiven och inte riktigt litar på sjukvården. PM gällande smärtlindring är en bra riktlinje, men de är helt klinisk baserade på ingreppet eller tillståndet och måste därför individualiseras.

Jag hör ofta människor kalla sig själv smärttåliga och det här är något som retar mig. Vad betyder det egentligen och är det verkligen en superkraft? Vi vet att en mängd faktorer påverkar hur ont det gör och ändå tävlar vi i det och tycker vissa är duktigare/bättre än andra? Att vara smärttålig är enligt många något bra, den personen är stoisk, gnäller inte i onödan utan biter ihop. Är det verkligen det rätta om man faktiskt har ont någonstans? Motsatsen, att vara smärtkänslig, är att vara lite svag, smågnällig och känna efter för mycket. Sedan när är det fel att känna efter? Jag tar hellre en huvudvärkstablett på morgonen om jag vaknar med huvudvärk, än står ut hela dagen och lider! 

Kroppen mår inte bra av att ha ont. Själv har jag fått höra att jag nog är smärtkänslig, men efter mitt diskbråck och efter att ha levt med kronisk smärta i 1,5 är så kallas jag plötsligt för smärttålig av nära och kära. För att jag stod ut!? Jag hade inget val! Jag tog de smärtlindrande tabletterna dagligen, trots biverkningar, för att fungera. Jag grät ofta i kudden, men försökte hålla skenet uppe inför barnen, för att inte skrämma livet ur dem, gör det mig verkligen till smärttålig? Nej, det gör mig till en människa. Smärttålig eller smärtkänslig beror på omständigheter och båda kan vara bra att behärska, vid olika tillfällen. 


PM = promemoria, ett kortfattat dokument i ett avgränsat ämne. PM används ofta inom sjukvården, så att alla patienter ska få likadan behandling och som stöd för personalen. Kommentarer

Postat av: Lisa

Publicerad 2019-11-18 16:06:35

Intressant inlägg . Jag har ME och jag har levt med smärta i 20 år. Efter en utredning kom man fram till att jag har väldigt låg smärttröskel vilket berodde på att jag har haft värk så länge. Vad tror du om det ?

Svar: Åh, din stackare, att leva med smärta så länge:(. Jag tror helt enkelt att din kropp har anpassat sig till läget och så upplever jag att det ofta fungerar. Det är det jag försöker beskriva, smärttålig och smärtkänslig är inte personer utan snarare tillfällen/perioder i livet. Ta hand om dig!
Annapannapuff

Postat av: Bland Kastruller och vinglas

Publicerad 2019-11-19 21:27:46

Intressant inlägg! Jag har ofta tänkt mig som smärttålig, men som du säger när man har smärta daglingen, får äta mycket smärtstillande och man s.k.. lär sig leva med det så är det kanske mest en överlevnadsinstinkt istället för att gå att sura, gnälla och hänga läpp.

Kram Kajsa

Svar: Så funkar många som lever med kronisk smärta. Det viktigaste är att vi inte ser ner på de som har ont, oavsett om de gnäller eller håller god min!
Kram
Annapannapuff

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela