Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Låna & Läs 2019/2020, bok 2-4

Publicerad 2019-09-26 15:30:41 i litteratur,

(null)
2. Familjen Bridgerton, En annorlunda allians av Julia Quinn. Visst lät storyn lite cheesy, men att omslaget skulle gömma en banal Harlequin-roman, det trodde jag aldrig! Boken är den första i en (planerad?) serie och ska bli TV-serie på Netflix. Men, det här är inget romantiskt, historiskt familjedrama - utan en riktig skitbok, där män är stora, starka och tysta och kvinnorna vackra och oklädsamt pladdriga eller något mindre vackra och då intelligenta och något eftertänksamma. 
Betyg: 1/5. Läs den inte.! Jag försökte verkligen, men efter 100 sidor kände jag för att kasta ut boken genom fönstret. Är du trots allt ändå nyfiken -  läs baksidestexten, där har du hela storyn. 

(null)
3. Nådastolen av Elizabeth Winthrop. Händelserna utspelar sig i den amerikanska södern på 1940-talet och rasismen är så påtaglig att luften vibrerar av den. I centrum står den nära förestående avrättningen av Willie Jones. Från ena hållet närmar sig den portabla elektriska stolen (Nådastolen) som ska ta hans liv, från ett annat håll kämpat hans far med att hinna fram i tid med en gravsten i granit till sonens gravplats. Willie är en svart 18-årig kille, dömd till döden för våldtäkt på en vit flicka. Han och den vita flickan, Grace, hade ett kärleksförhållande och när det upptäcktes kastades Willie i fängelse, dömdes snabbt till döden för våldtäkt och Grace tog livet av sig (eller hjälpte hennes far henne på traven?). Tryckande hetta och underliggande vrede ackompanjerar Willies sista dagar.
Betyg: 4/5. Boken är svår att läsa, det som beskrivs är så hemskt att jag till och med pausade några dagar innan jag tog sats och läste slutet. Samtidigt är det viktigt att inte ge vika, utan att läsa även de allra värsta historierna och om de mest gräsliga ödena, för att förstå och minnas. Eftersmaken är besk, jag skäms otroligt för vissa av mina medmänniskor. 

(null)
4. Mademoiselle Coco och kärlekens doft av Michelle Marly är en bok om Coco Chanels liv åren efter att hon förlorat sitt livs kärlek, Boy, i en bilolycka. Hon tar sig ur sorgen med hjälp av tanken på att hon ska skapa en doft till hans minne. Det tar tid, Mademoiselle Chanel är fast besluten om att hitta rätt doft och lämnar inget åt slumpen. Vi får följa hennes liv som modeskapare, älskarinna och vännina och boken ger en fantastisk inblick i Europa och framför allt Paris på 1920-talet. Här festar Romanovs tillsammans med Pablo Picasso och Igor Stravinskij och några svenska namn nämns också! Coco Chanel imponerar och inspirerar och jag önskar SÅ att jag tyckte om doften hon så småningom skapade, Chanel no 5, men jag avskyr den verkligen och tycker den luktar gammal, pudrad tant:(. Ändå drömmer jag om en flaska, jag älskar designen! 
Betyg: 4/5. Boken överraskade och är verkligen intressant ur flera perspektiv, men tyvärr är språket (eller är det översättningen?) något torftigt, flera uttryck används lite väl frekvent. Är du det minsta intresserad av modehistoria så är det här en dock guldgruva, jag älskade den!  
Kommentarer

Postat av: Christina

Publicerad 2019-09-27 17:31:02

Tar tacksamt emot dina tips på böcker. Försöker hitta de flesta på Storytel då jag inte hittar tiden för att bara läsa. Men att laga mat och lyssna på ljudbok går utmärkt.
Ps, jag kan inte heller med Chanel no 5 = tant!!!

Svar: Hoppas du hittar Mademoiselle Chanel som ljudbok!
Annapannapuff

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela