Annapannapuff

Mitt liv som mamma, fru, barnmorska, skolsköterska, dotter, syster och vän.

Låna & Läs 2019/2029, bok 7-9

Publicerad 2019-10-23 07:00:55 i litteratur,

(null)
7. Kodnamn FlamingoKate Atkinson. Nja, den här spionthrillern tilltalade inte mig så värst mycket. Språket är trist och torftigt och jag undrar om och misstänker att det kanske till vissl del beror på översättningen? Handlingen är också tråkig, liksom huvudpersonen Julia, som verkligen inte gör något stort intryck. Att miljöerna är trista är kanske inte så konstigt, andra världskriget pågår. Julia vill ta värvning och hamnar inom MI5 där hon lite ofrivilligt blir spion. Till att börja med skriver hon mest ut hemliga, avlyssnade samtal, men så småningom får hon prova på att spionera på riktigt och får även se baksidan av spioneri och av krig. Många år senare dras hon tillbaka in i den verksamhet hon trodde hon lämnat bakom sig, men en gång spion - alltid spion. Visst blir det lite mer spännande mot slutet av boken, men ändå så lyfter inte historien riktigt, trots en flamingo:)! 
Beryg: 2/5. Lite halvtråkig spionthriller. Författaren beskriver i efterordet hur Julia faktiskt har funnits på riktigt. Det fanns i alla fall en brittisk ung flicka i en lägenhet vägg i vägg med nazistsympatisörer, som under kriget skrev ut avlyssnade samtal. 

(null)
8. En grav för två, Anne Holt. Norska Anne Holt är inte en av mina favoritförfattare, jag har läst en hel del av henne men gillar inte alls hennes stil. Men den här boken, den är jättebra! Huvudpersonen heter Selma Falck och är en spelberoende, fd stjärnadvokat som hamnat på dekis och bor i en sunkig håla med en katt. Hon har spelat bort karriär, familj, vänner och pengar. En av hennes offer ringer plötsligt på dörren och ger henne en chans till en nystart, om hon klarar att  rentvå hans skidåkande, dopinganklagade dotter, så betalar han hennes skulder och ger henne dessutom ett mångmiljonbelopp. Det är naturligtvis frestande, men fallet är långt ifrån solklart och villkoren flera. Selmas vänner är få, två är i kris efter att deras son förolyckats i något som antagligen hänger ihop med den dopinganklagade dottern och hennes bästa bollplank är en fd klient, en fälld mördaren som numera lever som uteliggaren. Selma Falck funkar som hjältinna, trots att hon är svår att förstå och få kläm på. Hon och hennes öde intresserar mig och jag läser gärna fler böcker i den här serien! 

(null)
9. Dotter saknad, Anna Jansson. Jag har inte läst någon Christoffer Bark-deckare tidigare och blir inte jättesugen på att läsa fler. Anna Jansson är mest känd för sin bokserie om Maria Wern och de har både en trevligare huvudperson och är mer lättlästa. Den här historien spretar rejält och flera gånger kommer jag på mig själv med att bli irriterad, ingen kan ha det så/missa det. I fokus står polisen Christoffer, vars dotter försvann för 5 år sedan. Han letar efter henne i princip varenda dag (?) och försvinnandet har kostat honom hans äktenskap, ex-frun är djupt alkoholiserad, och på jobbet börjar de tröttna. En trött, utsliten polis som inte kan släppa ett fall, har vi hört det förut? Ja. Inget nytt grepp, direkt... Historien är visserligen pådrivande och handlingen spännande, men de logiska luckorna är för många. 
Betyg 2/5. Läs en Maria Wern-deckare istället för den här Wallander-kopian. 
Läs absolut: 
Cirkusflickan av Pam Jenoff 
Tatueraren från Auschvitz av Heathrow Morris 
En oväntad sommar av Isabel Allende
Kommentarer

Postat av: birgitmaria

Publicerad 2019-11-09 09:44:15

Tack för boktips! Jag ska komma ihåg den av Anne Holt. Det lät som min typ av bok!

Svar: Den var riktigt bra!
Annapannapuff

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annapannapuff

Barnmorska och skolsköterska med massor av funderingar. Älskar mina barn, min man och mina katter. Jag har många par skor, fotograferar mycket och gärna, läser massor av böcker, och tillbringar somrarna på segelbåt eller i Spanien. Lever på gott kaffe, bubbel och saltlakrits! annapannapuff@gmail.com Välkomna!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela