Annapannapuff

Bok 5-8
 
Jag har nu läst ytterligare fyra böcker ur Akademibokhandelns läsecirkel. Det är verkligen roligt att få välja bland böcker som någon annan valt ut!
 
5. Lone Theils, Flickorna på Englandsbåten. Boken är den danska författarinnans debut och bygger på en sann historia om två flickor som försvann på en färja mellan Danmark och England på 1980-talet. Den börjar lite trevande men tar sig verkligen! Tempot växer i takt med att historien spinner loss och den enda smolken i bägaren är kärlekshistorien mellan huvudpersonen och hennes ungdomskärlek, den känns omogen, lite krystad och rätt onödig.
Betyg 4/5

6. Emmy Abrahamson, Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske. Ni vet känslan när boken har en supertöntig titel men man tänker att så banal kan ju inte en bok vara? Jomen visst kan den det! Här staplas stereotyper och klichéer på varandra så att det gör ont i kroppen och skämskudde är ett måste. Behöver jag ens nämna att huvudpersonen är en intelligent, men lite säregen och ensam kvinna och att den hemlösa mannen är den enda som ser henne för den hon är? Och att hon är osäker på om deras kärlek räcker och sårar honom pga sin osäkerhet? Men att han så småningom kommer tillbaka, de båda hittar rätt i livet och ler lyckliga i alla sina dagar? Det känns verkligen helt onödigt att vända blad i den här boken, du vet ju redan hur det slutar. Gillar du däremot sötsliskiga böcker utan substans så kanske det här är något för dig:)!
Betyg 1/5. (Eller kanske en 2:a, jag läste ju faktiskt ut den)

7. Håkan Eriksson, Sömngångare. Den enda boken jag (hittills) valt att inte läsa ut, för gäsp vad den var tråkig! Islam, fundamentalister och terrorism, SÄPO vs "vanliga" polisen, inget nytt under solen direkt... Huvudpersonen lyfter inte heller historien, det är en grå polis vid namn Anette Jansson som aldrig lyfter från pappret. Det här är Håkan Erikssons debutroman och det känns som om uppföljaren hänger i luften. Läs den inte, det finns många bättre böcker här i världen!
Betyg 1/5

8. Kate Morton, Huset vid sjön. Wow! Framsidan på boken och titeln gav mig inga större förhoppningar, titeln lyser Maeve Binchy och omslagsfotot skulle platsa på vilken Barbara Cartland-roman som helst. Men vad jag misstog mig, den här australiensiskan kan verkligen skriva! Hon väver samman två historier, ett barns försvinnande år 1933 och en polis som blivit för personligt engagerad i ett fall år 2003, med kryddiga ingredienser som moderskärlek, passioner, tidigare trauman och dolda hemligheter. Miljöerna och personerna i boken känns verkliga och stannar kvar långt efter att boken (dessvärre) tagit slut. Jag fick hålla mig i för att inte vända bland för fort i slutet!
Betyg 5/5
 
Akademibokhandelns läsecirkel kostar 399 kronor och då får du välja fritt bland 55 stycken nya böcker samt ytterligare 7 som tilkommer under året. Du lånar en bok  taget i vilket tempo du vill och behåller den sista boken du lånar. 
#1 - Anna

Vad spännande den sista boken lät! Måste jag kolla in tror jag! Hoppas den går att hitta på originalspråk också =)

Svar: Säkert inga problem, världen krymper as we speak:)! Men australiensisk engelska??? Nja...
Annapannapuff